Turistické atrakcie

Diokleciánov palác (UNESCO) a stredoveký Split.

Cisársky palác je jedným z najvýznamnejších diel neskoroantickej architektúry, nielen čo sa týka zachovalosti jednotlivých častí a celkov, ale i radom originálnych architektonických foriem, ktoré už nesú prvky nového ranokresťanského, byzantského a ranostredovekého umenia.

Historické centrum Trogiru (UNESCO)

Trogir je výnimočným príkladom kontinuity mesta. Ortogonálny plán ulíc tohto ostrovného sídla pochádza z helénskeho obdobia, pričom ho jeho nasledujúci vládcovia ďalej vylepšovali rôznymi mimoriadnymi verejnými a obytnými budovami a pevnosťami.

Katedrála Sv. Jakova (UNESCO) v Šibeniku

Katedrála Sv. Jakova bola postavená v rozmedzí rokov 1431 a 1535, ako svedok významnej umeleckej komunikácie medzi Severným Talianskom, Dalmáciou a Toskánskom v 15. a 16. storočí. - Ranokresťanský komplex Eufráziovej baziliky v Poreči (UNESCO). Porečský katedrálový areál sa nazýva Eufraziana podľa biskupa Eufrázia, ktorý v polovici VI. storočia katedrálu od základu prestaval a vyzdobil známymi mozaikami.

Historické centrum Dobrovník (UNESCO)

„Perla Jadranu“ sa stala dôležitou mocnosťou stredomoria koncom 13. storočia. Toto mesto, postavené plánovito v neskorom stredoveku v južnej časti chorvátskeho pobrežia východného Jadranu, si svojím historickým jadrom pod vrchom Srdj zachoval po stáročia až dodnes charakter jedinečného urbanistického celku ohraničeného mestskými hradbami a zastáva významné miesto v histórii výstavby miest. Hoci bol v roku 1667 Dubrovník značne zničený zemetrasením, dokázal si zachovať svoje gotické, renesančné a barokové kostoly, kláštory, paláce a fontány.

Zadar

Historické mesto v severnej Dalmácii. Najdôležitejšie pamätihodnosti: Rímské námestie (1.stor.), kostol sv. Donat (9. stor.), kostol sv. Marija ( 1091), katedrála sv. Stošija (12. stor.), opevnenie prístavu, mestská brána Porta Terra Ferma (1543), veža Bablja kula Veliki Arsenal ( 1752), palác Benátského guvernéra (1607)

Pula

Najväčšie mesto na Istrii. Najdôležitejšie pamätihodnosti: Koloseum - rímsky amfiteáter (1.stor.), víťazný oblúk, Augustov chrám, Zlatá brána, Herkulova brána.

Záhreb

Hlavné a najväčšie mesto Chorvátska. Prvá písomná zmienka o ňom je z roku 1094, keď tu bolo založené biskupstvo. V stredovekom meste nájdeme klasicistické a secesné fasády domov historického jadra v duchu Rakúsko-uhorskej monarchie, množstvo šarmantných kaviarní a reštaurácií, starostlivo upravované parky, kapitol s hradbami a veľkolepou novogotickou katedrálou s filigránskymi vežami.

Starigradské pole

Od júla 2008 je na Zozname UNESCO uvedené aj Starigradské pole na ostrove Hvar. V zdôvodnení svetovej organizácie sa uvádza, že tamojšie výsadby vinohradov a olív zostali 'prakticky nezmenené' od prvej kolonizácie starých Grékov, pričom sú jedinečným svedectvom o geometrickom systéme členenia poľnohospodárskych pozemkov, ktoré sa používalo v Antike.

Národný park Plitvické jazerá (UNESCO)

Plitvice vďačia za svoju krásu a neprekonateľnú atraktívnosť travertínu a travertínovému rastlinstvu. Na rieke Korana sa nachádzajú tieto jazerá s vodopádmi a medzi nimi sú pre turistov vybudované drevené mosty a chodníky. - Národný park súostrovie Kornati, najčlenitejšie súostrovie Stredozemného more zahrňuje okrem ostrovov Zut a Kornat ešte 145 malých ostrovčekov. Ostrovná ríša atraktívna hlavne pre potápačov, vodných športovcov a jachtárov, skrýva niekoľko jachtových prístavov, najväčšie sú na ostrovoch Zut a Piskera. Denné výlety loďou vychádzajú predovšetkým z Murteru, ale tiež z Vodíc, Pakoštane, Biogradu a Zadaru.

Súostrovie Brijuni

Nachádza sa medzi Pulou a Rovinjom. Súostrovie tvorí 14 ostrovov a je zároveň národným parkom. Dnes patrí toto súostrovie k exkluzívnym letoviskám. Na ostrove Veli Brijun sa nachádza aj safari park. Na ostrove je veľa pamiatok z rímskych čias.

Národný park Paklenica

známy svojimi kaňonmi a jaskyňami. Sú tu výborne vybudované turistické chodníky v dĺžke asi 150 kilometrov. Park vyhľadávajú alpinisti kvôli strmým skalným stenám.

Národný park Biokovo

Strmé končiare národného parku lákajú horolezcov a turistov. Je tu niekoľko značených trás. Najvyšším vrcholom je Sveti Jure - 1764m nad morom.

Medžugorie

Známe pútnické miesto zjavenia panny Márie.

Národný park Krka

Zahŕňa väčšiu časť nádhernej rieky Krka a okrem prírodných ponúka aj početné kultúrno-historické pamiatky. Hlavným lákadlom Národného parku Krka je však sedem vodopádov, medzi ktorými je najrozsiahlejší Roški vodopád, zatiaľ čo Skradinski buk je najväčší a najznámejší. Najvýznamnejšou pamiatkou je františkánsky kláštor na ostrovčeku Visovac, ktorý sa nachádza v jazernej časti rieky. V kláštore sa nachádza aj galéria obrazov. Navštíviť možno aj samotný kostol, ktorého počiatky siahajú do 14. storočia. V polovici kaňonu, v časti proti prúdu rieky, sa nachádza zaujímavý pravoslávny kláštor Krka. Na kopcoch nad vodou sa nachádzajú aj viaceré starobylé zrúcaniny. Návštevníkov priťahujú aj staré mlyny, ktoré boli premenené na malé etnografické múzea, kde je možné naživo vidieť ako sa starým spôsobom melie obilie.