Doprava

Lietadlo

Do Kolumbie letia významní prepravcovia ako Iberia (IB), Lufthansa (LH) a Air France (AF). Vnútroštátne lety sú operované kolumbijskými leteckými spoločnosťami Avianca, Aeroreupublica alebo Aires. Bogota je hlavným prístupovým mestom do Kolumbie.

Približné letové časy

Let z Bogoty do Viedne trvá 15 hodín. Loď: Lodné spoločnosti Hansa Kreuzfahrten a Star Clippers majú zastávku počas výletných plavieb v meste Cartagena, ktoré sa nachádza na karibskom pobreží severnej Kolumbie.

Vlak

Železničná trať na dopravu uhlia má dĺžku 150 km a vedie z El Cerrejonu do prístavu Bahía Portete. Osobná železničná doprava je obmedzená na 3 krátke turistické trasy v oblasti Bogoty. Pacifická trasa z prístavu Buenaventura cez Cali do Zarzalu a Armenie je v súčasnej dobe modernizovaná. V Medelline sa nachádza Metro de Medellin, ktoré patrí k veľmi modernému systému rýchlej prepravy.

Cestná doprava

Tým, že väčšina miest v Kolumbii sa nachádza v členitých a hornatých častí pohoria Kordillery, v južnej Amerike nazývané aj Andy, neboli podmienky na výstavbu širokých ciest, diaľnic alebo železníc. Namiesto toho bolo vybudovaných veľa užších ciest a horských cestičiek. Napriek týmto skutočnostiam môžeme zaradiť cestnú sieť v Kolumbii ako dobrú. Vo všeobecnosti platí zásada dodržiavania štandardnej bezpečnosti. Bezpečnostná situácia v Kolumbii je nestabilná. Striktne necestovať v noci, nepodnikať dobrodružné cesty mimo hlavných a turistických ťahov a miest. Neakceptovať prepravu akéhokoľvek tovaru, balíka, či batožiny od neznámych osôb.

Autobusová doprava

Autobusy sú hlavným dopravným prostriedkom pri cestách v krajine, sú lacné, sieť liniek je hustá, sú v dobrom technickom stave. Cestovanie v rámci miest je pomalé, autobusy sú často preplnené.

Taxi

Taxíky sú lepšie pomerne lacné, dajú sa prenajať aj na dlhšie vzdialenosti. Odporúčame si vždy cenu za transfer dohodnúť vopred pred jazdou.

Prenájom áut

Prenajať auto si môžete vo väčších mestách. Kreditná karta a cestovný pas môže poslúžiť pri prenajatí autá ako záruka. Turisti si môžu prenajať i motocykel. Pri prenajatí auta sa musíte preukázať medzinárodným vodičským osvedčením (IDP), ktoré platí po dobu troch mesiacov a minimálny vek vodiča 21 rokov.