Doprava

Lietadlo

Z Viedne letecké spoločnosti lietajú s jedným prestupom (väčšinou v Nemecku) na letisko: Montego Bay (MBJ). Chartrové lety ponúkajú spoločnosti Condor a Air Berlin. Odlety z Nemecka bývajú okolo obeda a prílet v neskorých popoludňajších hodinách/večer. Späť sa odlieta večer/v noci a návrat do Európy býva ráno/doobeda na ďalší deň, čo treba zohľadniť pri plánovaní termínu cesty. Pri lete inými leteckými spoločnosťami cena letenky nezahŕňa odletovú taxu, ktorú je potrebné uhradiť na mieste vo výške asi 27 USD/osoba. Približné letové časy : Let z Viedne trvá 12 hodín.

Loď

Lodná doprava sa obmedzuje na morskú. Prístav Kingston je siedmy najväčší prírodný prístav na svete a najvýznamnejší exportný prístav krajiny. Najdôležitejšia plavebná trasa panamský prieplav je iba 32 námorných míľ južnejšie. Ďalšie veľké prístavy na Jamajke: Port Esquivel, Port Rhoades a Rocky Point. Okružné plavby lodných spoločností AIDA, Royal Caribbean International, Princess Cruises, Norwegian Cruise Line využívajú na ukotvenie prístavy Falmouth, Montego Bay alebo Ochos Rios.

Vlak

Od roku 1992 osobná vlaková preprava už nefunguje, väčšina tratí bola zrušená, zostávajúce trasy sa využívajú na nákladná prepravu bauxitu.

Cestná doprava

Jazdí sa na ľavo. Hlavné cesty sú väčšinou asfaltové, ale miestami v zlom stave. V pobrežných regiónoch je cestná sieť najviac vybudovaná. Existuje tu aj platená diaľnica. Hlavné cesty mávajú v každom smere jazdy dva úzke pruhy. Vedľajšie cesty majú jeden pruh a nie vždy sú asfaltové. Mimo mesta je max. povolená rýchlosť 80km/h. V období dažďov dochádza k poškodzovaniu ciest, ktoré sa potom len provizórne opravujú, s toho vyplýva čas jazdy 8 hodín zo západu na východ ostrova. Značenie amerického typu býva iba na veľkých križovatkách, vzdialenosti sú značené v metrickom systéme.

Autobusová doprava

Neodporúčame využívanie hromadnej dopravy. Medzi väčšími mestami existuje autobusové spojenie, ale vzhľadom preplnenosť a na relatívne dobré ceny taxíkov a možnosti organizovaných výletov sa ich využívanie turistom neoplatí.

Taxi

Bezpečné sú autorizované taxíky Jamaica Union of Traveller Association, prípadne taxíky objednané hotelom. Keďže taxíky nemajú taxametre, cenu si treba dohodnúť pred cestou. Orientačná cena 15 USD na 10km. Zberné taxíky Route Taxi majú pevnú trasu a berú niekoľko cestujúcich sú využívané hlavne domácimi. Taxíky by mali mať červené ŠPZ.

Prenájom áut

Pri prenajatí auta sa musíte preukázať medzinárodným vodičským osvedčením a kreditnou kartou, kde bude zablokovaná suma minimálne 800 USD. Minimálny vek vodiča 21 rokov (3 roky vodičský preukaz), do veku 25 rokov je poplatok za prenájom zvýšený. Medzinárodné spoločnosti na prenájom áut sú vo väčších mestách a turistických centrách. Lacnejšie sa dá auto rezervovať vopred pri objednaní zájazdu/leteniek napr. cez spoločnosť Hertz. Pri zámere požičať si auto treba zvážiť aj jazdu na ľavej strane a štýl jazdy miestnych.