Doprava

Medzinárodná doprava

Na Filipíny sa obvykle dostaneme lietadlom. Hlavné medzinárodné letisko je Ninoy Aquino International Airport (Manila). Ďalšie medzinárodné letiská sú v: Cebu City, Davao City, Pampanga (DMIA), Puerto Princesa City (ostrov Palawan), Lapag, Zamboango City, Santa Barbara a Bacalod City. Z letiska stojí taxík do Manily 250 - 400 peso. Cesta trvá 30-60 minút v závislosti od dopravy.

Vnútroštátna doprava

Lietadlo

Letiská sú v: Cebu City, Davao City, Pampanga (DMIA), Puerto Princesa City (ostrov Palawan), Lapag, Zamboango City, Santa Barbara a Bacalod City.

Vlak

Železnica je vybudovaná iba na ostrove Luzon. Tu prepravujú cestujúcich linky: Light Rail Transit (LRT-1, žltá linka), z Quezon City do Baclaran a Paranaque City. Light Rail Transit (LRT-2, purpurová linka), zo Santolan, Marikina City do Manily. Metro Rail Transit (MRT-3, modrá linka) z Quezon City do Passay City. Philippine Railways (PNR), z Tayuman do Sorsogon, z Tayuman do San Fernando, Pampanga a z Tayuman do Batangas.

Autobus

Autobusy jazdia po celej krajine a sú všetkých tvarov a veľkostí od malých hrdzavých krabičiek po veľké luxusné dostavníky, ktoré jazdia všade po krajine, po všetkých ostrovoch. Cena začína so 4 peso za neklimatizované, 9 peso za klimatizované. Pol pesa sa pridáva za každý ďalší km. Za cestu nad 60 km platíme 35 peso v klimatizovanom autobuse a v neklimatizovanom autobuse 25-30 peso.

Jeepney

Jeepneys (budeme ich v ďalších textoch volať jednoducho džípy) sú jedinenčný filipínsky vynález, sú ekvivalentom minibusov všade v krajine. Zoberú 16 až 30 cestujúcich. Sú bez klimatizácie alebo klimatizované a jazdia tam, kde autobusy jazdia menej často (vedľajšie cesty v Manile, provinčné diaľnice). Boli vyvinuté zo zvyškov amerických džípov z II. svetovej vojny. Je to najlacnejší dopravný prostriedok. Cena 4 peso za prvé tri kilometre, 1 peso za každý ďalší kilometer. Všetky jeepneys sa vyrábajú na zákazku.

Taxík

Verejné vozidlo s taxametrom, používané v Manile, Baguio a niekoľkých iných veľkých filipínskych mestách. Cena za prvých 500 m je 25 peso a za každých ďalších 250 m 2 peso. Vodič taxíka bude chcieť dohodnúť pevnú cenu vopred – obvykle dvoj- alebo trojnásobnú ako je bežná. Legálny spôsob je podľa taxametra, všetky taxíky majú taxametry. V Manile však väčšina vodičov požaduje cenu podľa taxametra plus obvykle 50-150 peso.

Trojkolka motorová

Druh auto-rikše. Motocykel s ďalšími sedadlami pre cestujúcich. Sú rôzne typy podľa oblasti: sajdkára pripevnená z pravej strany, vozík ťahaný za motorkou, kabínka nad motocyklom. Počet sedadiel pre pasažierov od dvoch do sedem. Jeden alebo dvaja pasažieri môžu sedieť za vodičom. Cena závisí od vzdialenosti. Od 2 peso za kratšie trasy po 12 peso za dlhšie.

Trojkolka

bicykel.

Kuliglig

Nelegálne DIY motocykle so sajdkárou.

Kalesa

Koč ťahaný koňom.

Auto

Na Filipínach je výhodné si požičať auto alebo van. Auto s vodičom je drahšie, napr. ceny v Manile sú: 4 hod. – 1.500 peso, 8 hod. – 2.300 peso, 12 hod. – 2.600 peso, 24 hod. – 3.000 peso, mimo mesta 3.500 peso. V cene nie je zahrnutý benzín, mýto, a parkovné. Nájom vanu s vodičom vyjde asi na 1.800 peso. Auto bez vodiča dostaneme za cca 1.500 peso na deň. Medzinárodný vodičský preukaz platí 3 mesiace od príchodu na Filipíny.