Doprava

Lietadlo

Z Viedne letecké spoločnosti lietajú s prestupom (väčšinou v Nemecku) na tri hlavné letiská: Varadero (VRA), Holguin (HOG) a Havana (HAV). Vnútroštátne lety zabezpečuje napr. spoločnosť Aerocaribbean, ktorá sa využíva pri leteckých transferoch na ostrovy a poznávacích zájazdoch. Chartrové lety z Viedne ponúkajú napr. spoločnosti Condor a Air Berlin. Odlety z Nemecka bývajú okolo obeda prílet v neskorých popoludňajších hodinách/večer. Späť sa odlieta večer/v noci a návrat do Európy býva ráno/doobeda na ďalší deň, čo treba zohľadniť pri plánovaní termínu cesty. Pri odlete z krajiny sa platí výstupný poplatok vo výške 25 CUC na osobu Približné letové časy : Let z Viedne trvá asi 13 hodín.

Loď

Lodná doprava sa obmedzuje na trajektové spojenie na ostrov Isla de la Juventud a ďalšie Kube patriace ostrovy, ako aj trajekty premávajúce v prístavných zátokách Santiago de Cuba, Cienfuegos a Havana. Niekoľko dňové okružné plavby okolo Kuby a na Jamajku, napríklad loďou Adriana alebo spoločnosťou Cuba Cruise začínajú v prístave Havana, odkiaľ sú možné aj plavby katamaránom na menšie Kubánske ostrovy.

Vlak

Kuba je jediný karibský ostrov, kde ešte funguje osobná železničná preprava. Štátna železničná spoločnosť Ferrocarriles de Cuba prevádzkuje jednu z najstarších železníc na svete (od 1836) dlhú asi 4000 kilometrov (bez nákladných trás na prepravu cukrovej trstiny). Medzimestské vlakové spojenie je pre turistov neprehľadné a nespoľahlivé. Sú organizované aj poznávacie zájazdy spojené s vlakovou dopravou.

Cestná doprava

Jazdí sa vpravo. Cestná sieť je vybudovaná, vrátane diaľnice, ale cesty bývajú v zlom stave a je na nich len malá premávka. Pri prenájme motorových vozidiel sa odporúča, aby slovenskí turisti jazdili opatrne, dodržiavali všetky dopravné predpisy a vyhýbali sa cestovaniu v noci. Nočné jazdy na Kube sa neodporúčajú, nakoľko cesty a ulice v mestách sú pomerne zle osvetlené, chýbajú informačné tabule a na cestách môže dôjsť ku kolízii s chodcami alebo zvieratami.

Autobusová doprava

MHD je síce veľmi lacná, ale pre turistov prakticky nepoužiteľná, pretože je neprehľadná a nespoľahlivá. Na pohyb po mestách je vhodnejšie využívať taxislužbu, na cestovanie po krajine turistickú autobusovú spoločnosť Viazul, ktorá je presná a spoľahlivá.

Taxi

Využívajte registrované taxíky, cenu si treba dohodnúť pred cestou. Orientačná cena je 9 Eur na 10km.

Prenájom áut

Požičanie vlastného auta z požičovne je riziko. Je potrebné si preveriť technický stav vozidla . Čerpacie stanice pohonných hmôt sú často vo veľkých vzdialenostiach od seba. Ceny sú pomerne vysoké a pravidelne sa stáva, že klientovi naúčtujú podstatne vyššiu cenu než aká figuruje v cenníkoch spoločnosti. V prípade dopravnej nehody, ktorej priamym účastníkom je cudzí štátny príslušník, tento musí podľa právnych predpisov po dopravnej nehode zostať v krajine do konečného vyšetrenia nehody, resp. i do prípadného súdneho procesu. Takýto „vynútený dlhší „ pobyt na Kube si turista/cudzinec hradí z vlastných prostriedkov, čo môže značne predražiť a skomplikovať dovolenkový pobyt na Kube. Minimálny vek je 21 rokov a je potrebný medzinárodný vodičský preukaz. Medzinárodné požičovne na Kube nie sú zastúpené.