Doprava

Lietadlo

Z Viedne do Mexiko City (MEX) lietajú s jedným prestupom v Európe napríklad spoločnosti Air France, Lufthansa a Iberia, do ďalších mexických destinácií je možné z hlavného mesta pokračovať spoločnosťou Aeromexico, ktorá Vás asi za 2 hodiny dopraví do dovolenkových destinácií Cancun (CUN), Puerto Vallarta (PVR), Acapulco (ACA). Chartrové lety z Viedne do Cancunu prevádzkujú letecké spoločnosti Condor a Air Berlin s jedným prestupom v Nemecku. Odlety z Európy bývajú okolo obeda a prílet v neskorých popoludňajších hodinách/večer. Späť sa odlieta večer/v noci a návrat do Európy býva ráno/doobeda na ďalší deň, čo treba zohľadniť pri plánovaní termínu cesty. Približné letové časy : Let z Viedne trvá 14-16 hodín.

Loď

Mexiko má 67 morských prístavov. Okružné plavby spoločností napríklad Royal Caribbean International, Norwegian Cruise Line, Carnival Cruise Lines, AIDA, zastavujú v prístavoch: Cozumel, Costa Maya, Acapulco, Cabo San Lucas, Cancun, Catalina Island, Playa del Carmen, Puerto Vallarta, Vera Cruz. V severozápadnom Mexiku premáva trajektová linka medzi mexickou pevninou (Guyamas, Mazatlan, Topolobampo, Puerto Vallarta,) a polostrovom Baja California (La Paz, Santa Rosalia, Jose del Cabo).

Vlak

Väčšina železničnej siete (21300km) nedosahuje medzinárodný štandard, vlaky v drahšej prvej triede (Primera Especial) bývajú vybavené klimatizáciou, sklápacími sedadlami, WC a umyvárne bývajú čisté a vlaky majú bar, jedálenský a lôžkový vozeň. Cestovanie vlakom po Mexiku je skôr pre ctiteľov železníc ako pre bežného turistu. Výnimkou sú turistické trasy ako napríklad jedinečná trať „Medené údolie- Barranca del Cobre“, ktorá vedie z Chihuahua do Los Mochis.

Cestná doprava

V Mexiku je v rámci hlavných ťahov vybudovaná kvalitná cestná sieť. Existujú platené a neplatené cesty. Jednoznačne sa z bezpečnostného, ako aj kvalitatívneho hľadiska odporúča používať platené cesty. Zväčša ide o diaľnice. Najvyššia povolená rýchlosť v Mexiku je 120km/h. Povolená hladina alkoholu v krvi je v podstate nula. Orientačné ceny pohonných hmôt sú okolo 0,5 USD za 1 liter. Väčšina čerpacích staníc v Mexiku má 24-hodinovú prevádzku, vládne štátny monopol, ale nedosahujú úroveň čerpacích staníc na Slovensku. Odporúčania na cestu: neodbočovať z hlavných trás a dávať pozor na nepredvídateľný štýl jazdy mexických vodičov. Mexickí vodiči často nerešpektujú dopravné predpisy, väčšinou sa riadia zaužívanými zvykovými pravidlami. Neodporúča sa cestovať v noci autom - hlavne po odľahlých cestách najmä v oblastiach všeobecne považovaných za nebezpečné. Takýmito sú napríklad federálne štáty Michoacán, Guerrero, Oaxaca, Chiapas, ako aj na severe Mexika pri hraniciach s USA. Riešenie dopravných priestupkov, ako aj výška pokút je vo väčšine prípadov v rukách príslušného policajta. Vzhľadom na obrovskú korupciu je ťažké identifikovať, čo môže byť pokladané za bežný dopravný priestupok.

Autobusová doprava

Medzi mestami husto a prekvapivo presne premávajú autobusové linky veľkých spoločností, napr. Autobuses del Oriente ADO, Cristobal Colon, Estrella de Oro EDO. Lístky si treba telefonicky rezervovať najneskôr jeden deň pred cestou. Cestovné nie je vysoké a preto si treba vždy zaplatiť prvú (klimatizácia, sklápacie sedadlá, WC) alebo luxusnú triedu. Najviac autobusových spojov premáva z Mexiko City, zo štyroch autobusových staníc na okraji mesta rozdelených podľa svetových strán odchádzajú autobusy rovnakým smerom. V Mexiko City fungujú nasledovné formy MHD - autobusy, mikrobusy (tzv. peserá), metro, taxíky. Najmenej odporúčanou formou je používanie mikrobusov a autobusov. Metro je relatívne bezpečné a čisté.

Taxi

Pri taxíkoch je potrebná opatrnosť pri zastavovaní na ulici, lepšie je použiť hotelové taxíky, taxíky s pevným stanoviskom, alebo tzv. radiotaxi. Ceny sú pomerne nízke, v pobrežných letoviskách vyššie ako vo vnútrozemí, cenu si treba dohodnúť vopred. Orientačná cena je 10Eur za 10km.

Prenájom áut

Pri prenajatí auta sa musíte preukázať medzinárodným vodičským osvedčením, pasom a kreditnou kartou, kde bude zablokovaná kaucia minimálne 400USD podľa kategórie vozidla. Minimálny vek vodiča 21 rokov, do veku 25 rokov je poplatok za prenájom zvýšený. Vysoké poplatky vzniknú pri odovzdaní auta na inom mieste ako bolo prevzaté. Požičovne áut sú na letiskách, vo väčších mestách a turistických centrách. Kto chce využiť medzinárodné spoločnosti, je lacnejšie auto rezervovať vopred, pri objednávaní leteniek/zájazdu napr. cez spoločnosť Alamo alebo Hertz.