Doprava

Lietadlo

Do Egypta letia väčšina veľkých leteckých spoločnosti. Priame lety z Viedne máju tieto letecké spoločnosti Fly Niki (HG), Austrian Airlines (OS), Lufthansa (LH). Letecká spoločnosť môže počas nízkej sezóny priame lety zmeniť s medzipristátím v Luxore alebo v Sharm el Sheikhu. Niektoré letecké spoločnosti TUIfly (X3) a Air Berlin (AB) ponúkajú lety s prestupom v Nemecku.

Približné letové časy:

Loď

Hlavné prístavy v Egypte sú Alexandria, Nuweiba a Agabou. Dôležitou súčasťou lodnej dopravy v Egypte sú plavby po Níle. Odporúča sa preplaviť úsek medzi Luxorom a Asuánom, Luxorom a Káhirou alebo Asuánom a Abydou. Tieto plavby sú spojené s prehliadkou pamiatok Egypta. Niektoré lode robia prehliadku aj do odľahlého chrámu v Dendere, ktorý sa považuje za najkrajší chrám v Egypte.

Vlak

z iných krajín sa nie je možné dostať do Egypta. Napriek tomu je sieť vnútroštátnych vlakových spojení pomerne bohatá. Cestovanie vlakom je pomerne komfortné a vôbec nie drahé. Pasažieri majú možnosť vybrať si zo 4 tried, pričom prvá trieda poskytuje najväčší komfort. Cestovné lístky na luxusnejšie vlaky je najlepšie zarezervovať si vopred. Názvy cestovných staníc sú iba v arabčine.

Cestná doprava

Doprava do EAR vlastným vozidlom je spojená s byrokratickými problémami a vstup vlastného vozidla je finančne náročný a čakacia doba na vybavenie formalít môže byť aj tri dni. Egyptskí vodiči tvoria veľmi zvláštnu kapitolu a jazda po egyptských cestách je dobrodružstvom. Nie je zvláštnosťou obiehať povozy ťahané somármi a koňmi či stádo tiav. Technický stav vozidiel je diskutabilný, časté sú havárie z nepozornosti. V noci jazdí mnoho áut bez osvetlenia.

Autobusová doprava

V krajine existuje niekoľko súkromných dopravcov, ktorí ťažia predovšetkým z turistického ruchu a tak ponúkajú komfortné autobusy s klimatizáciou. Miesto si však treba rezervovať aspoň deň vopred. Autobusové linky jazdia v podstate často a preto patria k obľúbeným diaľkovým cestovným prostriedkom. Ceny nie sú prehnané a autobusy premávajú častejšie ako vlaky. Jedinou nevýhodou je, že prichádzate o pohodlie lôžkových vagónov.

Taxi

Taxislužba je lacná, s výnimkou dopravy na letisko, kde sa cena horšie zjedná pod 7 – 10 USD.

Prenájom áut

Prenajať auto si môžete vo väčších mestách. Kreditná karta a cestovný pas môže poslúžiť pri prenajatí autá ako záruka. Pri prenajatí auta sa musíte preukázať medzinárodným vodičským osvedčením (IDP), ktoré platí po dobu troch mesiacov a minimálny vek vodiča 25 rokov. Jazdí sa vpravo. V mestách sú veľmi často zápchy a diaľnice nie sú moc bezpečné. Pozitívnou správou je veľmi nízka cena benzínu.