Doprava

Lietadlo

Najdôležitejšie medzinárodná letiská v Chorvátsku sú Záhreb (ZAG), Split (SPU), Dubrovník (DBV), Pula (PUY), Zadar (ZAD), Osijek (OSI) a Rijeka (RJK). Národná letecká spoločnosť Croatia Airlines patrí do Star Alliance. Priame lety z Viedne počas letnej sezóny prevádzkujú spoločnosti Austrian Airlines (OS) a Croatia Arlines (OU) do miest: Záhreb, Split, Dubrovník. S prestupom v Záhrebe sa lieta do Zadaru a Puly. Nemeckí touroperátori ponúkajú letecké paušálne zájazdy do Splitu a Dubrovníku aj leteckou spoločnosťou Lufthansa s prestupom vo Franfurte.

Približné letové časy: Priamy let z Viedne trvá asi 1 hodinu.

Loď

V Chorvátsku je niekoľko dôležitých jadranských prístavov, najväčšími priemyselnými prístavmi sú Rijeka a Ploče. Najdôležitejšie osobné prístavy sú v mestách Split a Dubrovnik. Najvýznamnejší riečny prístav je Vukovar. Pravidelná trajektová doprava zabezpečuje spojenie medzi pevninou a obývanými ostrovmi. Cestovné poriadky a aktuálne informácie: www.jadrolinija.hr. Turistické výletné lode počas letnej sezóny ponúkajú panoramatické plavby pozdĺž pobrežia v každom väčšom letovisku. Vo viacerých prístavoch je možné prenajať si loď aj so skúseným skiperom/posádkou, alebo individuálne na základe kapitánskeho oprávnenia. Súkromné lode a jachty môžu využiť moderné jachtové prístavy (Marina) vo všetkých väčších pobrežných mestách. Lode spoločností FTI Berlin, AIDA, Reederei Peter Deilmann, Sea Cloud Cruises, Azamara Club Cruises, Royal Caribbean International, Holland America Line, Princess Cruises, Star Clippers, Norwegian Cruise Line, MSC Kreutzfahrten, Carnival Cruise Line, TransOcean Kreutzfahrten, počas okružných plavieb po stredozemnom a jadranskom kotvia v prístavoch Rovinj, Pula, Mali Lošinj, Zadar, Split, Hvar, Korčula, Dubrovník. Menšie plachetnice s kapacitou asi 15 osôb ponúkajú týždňové okružné plavby v rôznych oblastiach Jadranu.

Vlak

Železničnú dopravu v Chorvátsku zabezpečuje spoločnosť Hrvatske Željeznice (www.hznet.hr) na tratiach s celkovou dĺžkou 2974km. Zo Slovenska je možné cestovať s prestupom vo Viedni do Záhrebu vlakmi: EC „Croatia“ cez Slovinsko a IC „Záhreb“ cez Maďarsko. Priame spojenie majú krajiny: Slovinsko, Maďarsko, Rakúsko, Taliansko, Srbsko a Bosna Hercegovina. Typy vlakov, ktoré premávajú v Chorvátsku: EuroCity (EC), InterCity (IC), ekspres (Ex), rýchli (B) a lokálne vlaky. Železničná doprava spája všetky väčšie mestá okrem Dubrovníka. Železničné spojenie je pomalšie ako autobusová doprava, okrem na trase Záhreb – Split.

Cestná doprava

Dopravná infraštruktúra patrí k najrýchlejšie sa rozvíjajúcim odvetviam chorvátskeho hospodárstva. Diaľničná sieť patrí medzi najmladšie v Európe. Neustála výstavba diaľnic na viacerých úsekoch súčasne stále pokračuje a odbremeňuje tak premávku turistov na pobrežnej Jadranskej magistrále. Smerom na juh je dokončená po mesto Ploče, 100km severne od Dubrovníku. V Chorvátskej republike sa za používanie diaľnic a mosta na ostrov Krk platia poplatky. Viac informácií o ich aktuálnej výške je možné získať na internetových stránkach www.hak.hr, www.hac.hr, alebo www.autoweb.hr. Motoristi musia mať vodičský preukaz (medzinárodný vodičský preukaz nie je podmienkou), technický preukaz od motorového vozidla aj doklad o poistení - zelenú kartu. V prípade, že vodič nie je majiteľom vozidla, polícia môže požadovať overené prehlásenie majiteľa vozidla (v chorvátskom, alebo anglickom jazyku), že vozidlo bolo zapožičané.

Pri ceste osobným autom musia mať spolucestujúce deti do 5 rokov povinne autosedačku. Najvyššia povolená rýchlosť: v obci 50km/h, mimo obce 90km/h, na cestách výlučne pre motorové vozidlá 110km/h a na diaľniciach 130km/h. Osobné vozidlá, ťahajúce obytný príves, alebo čln (loď), rýchlosť 80km/h. Pre šoférov, ktorý vlastnia vodičský preukaz kratšie ako dva roky platia o 10km/h nižšie povolené rýchlosti. Povolená je hranica 0,5 promile alkoholu v krvi vodiča nad 25 rokov za predpokladu, že sa nedopustí žiadneho iného dopravného priestupku. Používanie bezpečnostného pásu počas jazdy je povinné, telefonovanie z mobilného telefónu počas jazdy je dovolené len s prístrojom umožňujúcim „handsfree“ telefonovanie. Ceny pohonných látok sa neustále menia. Informácie o aktuálnych cenách je možné získať na www.ina.hr, alebo www.hak.hr. Čerpacie stanice na hlavných medzinárodných cestných ťahoch majú nepretržitú prevádzku 24 hod, ostatné čerpacie stanice sú otvorené od 7,00 do 22,00 hod.

Autobusová doprava

Pravidelné medzinárodné autobusové linky premávajú do susedných a väčšiny stredoeurópskych krajín. Cena lístkov v mestskej verejnej doprave sa pohybuje od 1,50 - 3,- Eur. Cestovné lístky je možné kúpiť v novinových stánkoch TISAK, alebo v dopravnom prostriedku za vyššiu cenu. Ceny za diaľkové spoje (60km) sa pohybujú od 5,- do 8,- Eur, podľa regiónu.

Taxi

Taxislužby fungujú vo väčších mestách a turistických centrách. Orientačná cena za 10km: 12 Eur.

Prenájom áut

Pri prenajatí auta sa musíte preukázať medzinárodným vodičským osvedčením a kreditnou kartou, kde bude zablokovaná kaucia minimálne 400,- Eur. Minimálny vek vodiča 21 rokov a vodičské oprávnenie aspoň 2 roky. Vodiči do 23 rokov majú zvýšenú cenu požičovného. Medzinárodné spoločnosti na prenájom áut sú na letisku, vo väčších mestách a v turistických centrách. Vopred pri objednávke pobytu sa dá požičať auto cez spoločnosti: Europcar, Last Minute Rent a Car.