Doprava

Lietadlo

štátna letecká spoločnosť Turkish Airlines bola založená 1933 a do roku 1990 držala monopol v tureckej leteckej doprave, odvety vznikli súkromné spoločnosti napr. SunExpress, FlyAir, Onur Air, ktoré pokrývajú asi 30% trhu. Turecko prevádzkuje 117 letísk, z toho 15 medzinárodných. Najvýznamnejšie letisko je Atatürk v Istanbule. Pre turizmus je najdôležitejšie letisko Antalya. Z Viedne sa lieta na letiská: Antalya, Izmir, Istanbul, Ankara, Dalaman, Bodrum. Chartrové lety zabezpečujú predovšetkým letecké spoločnosti: Fly Niki/Air Berlin, Austrian Airlines, SunExpress, Pegasus Airlines, Sky Airlines.

Približné letové časy

Let z Viedne trvá 2-3 hodiny.

Loď

S celkovou dĺžkou pobrežia 8.333km a 156 prístavmi má Turecko veľký potenciál na lodnú dopravu. K obchodnej flotile patrí 888 nákladných lodí. V mestách Izmir a Istanbul patria trajekty k dôležitým mestským dopravným prostriedkom. Plavba medzi európskou a ázijskou časťou Istanbulu, trvá podľa trasy 20 až 40 minút a v Izmire medzi mestskými časťami 15 až 30 minút. Lode spoločností: FTI Cruises, AIDA, Reederei Peter Deilmann, Azamara Club Cruises, Celebrity Cruises, Royal Caribbean International, Holland America Line, Princess Cruises, Star Clippers, Norwegian Cruise Line, MSC, MS Delphin Voyager, Hansa Kreuzfahrten, MS Vistamar, počas okružných plavieb po Stredozemnom a Čiernom mori kotvia hlavne v prístavoch Istanbul, Marmaris, Bodrum, Kusadasi, Canakkale, Izmir, Alanya. Turistické výletné lode počas letnej sezóny ponúkajú turistom panoramatické plavby pozdĺž pobrežia v každom väčšom letovisku.

Vlak

Železničná doprava už desaťročia zaostáva za cestnou dopravou, z celkového objemu prepravy tvorí zhruba 10%. Trasy pochádzajú ešte z konca 19. a začiatku 20. storočia. Celková dĺžka tratí je 10.500km a z toho 20% je elektrifikovaných. Okrem na trase Istanbul – Ankara, premávajú maximálne 2 vlaky denne. Priemerná rýchlosť je nižšia ako pri autobusovej doprave, ale komfort je vyšší. Exituje iba jedna trieda a pri nočných vlakoch lôžkové a ležadlové vagóny. Medzi Istanbulom a Ankarou sa buduje vysokorýchlostná trať, na už sprevádzkovaných úsekoch vlaky premávajú rýchlosťou do 250km/h. Výstavba vysokorýchlostných tratí z Ankary do ďalších miest sa už začala, alebo je v pláne. Metro je prevádzkované v mestách: Istanbul, Ankara, Izmir, Adana, Bursa, ale trate v jednotlivých mestách majú často viaceré nekompatibilné prevádzkové systémy. Električky premávajú v mestách: Izmir, Samsun, Gaziantep, Ankara, Kayseri, Adana, Antalya, Bursa, Eskisehir, Istanbul a Konya.

Cestná doprava

Cestá sieť v Turecku má celkovú dĺžku 413724km. Z toho je 62.000km pozemných komunikácií, 350.000km takzvaných vidieckych ciest a 1.800km diaľnic. Ďalšie diaľnice sú vo výstavbe. Cestná doprava zabezpečuje 90% prepravy tovaru a 95% osobnej prepravy. Bezpečnosť na cestách nedosahuje európsky štandard. Spoplatnených sú úseky šiestych diaľnic a dva mosty cez Bosporus v Istanbule.

Autobusová doprava

Na prepravu medzi mestami domáci obľubujú autobusy. Vysoká konkurencia dopravných spoločností prospieva kvalite služieb, napríklad ponúkajú občerstvenie a bezdrôtový internet. Mestská autobusová doprava nie je dostatočne vybudovaná, alternatívou je Dolmus.

Taxi

Taxislužby fungujú vo väčších mestách a turistických centrách. Je potrebné overiť si či je taxík vybavený taxametrom. Lacnejšou alternatívou prepravy v mestách a na krátke vzdialenosti sú zberné taxíky/mikrobusy takzvané Dolmus. Názov znamená „naplnený“, čo vyplýva z toho, že nepremávajú podľa pevného cestovného poriadku, ale odchádzajú keď sú dostatočne obsadené. Jedná sa o súkromné dopravné prostriedky, ktoré premávajú na určitých trasách a na znamenie kdekoľvek zastavia pre výstup alebo nástup. Cena je závislá od prejdenej vzdialenosti, platí sa v hotovosti vodičovi alebo jeho pomocníkovi.

Prenájom áut

Pri prenajatí auta sa musíte preukázať medzinárodným vodičským osvedčením a kreditnou kartou, kde bude zablokovaná kaucia od 330 Eur. Minimálny vek vodiča 21 rokov a vodičské oprávnenie minimálne 2 roky. Používanie bezpečnostných pásov je povinné a deti do 9 rokov alebo 120cm majú povinnú detskú sedačku. Medzinárodné spoločnosti na prenájom áut sú na letiskách, vo väčších mestách a turistických centrách. Prostredníctvom spoločnosti Europcar je možné si auto vopred rezervovať spolu s letenkou alebo pobytom.