Doprava

Lietadlo

Na ostrovy lietajú počas letných mesiacov chartrové lety Fly Niki, Air Berlin, Austrian Airlines, Condor, hello, Luxair, Germania, TUIfly, Edelweiss, Hamburg Airways, Gwrmanwings niekoľko krát do týždňa. V iných ročných obdobiach sa na niektoré ostrovy lieta len raz týždenne alebo s prestupom v Aténach. Do hlavnéhe mesta Atény lietajú linkové lety. Vybrané letecké spojenia:

Približné letové časy

Let z Viedne trvá ca.2-3 hod.

Loď

Lodná preprava sa využíva najmä pri prevozoch medzi susednými ostrovmi. V ponuke je aj množstvo lodných výletov za účelom potápania sa a poznávania okolitých ostrovov a krajín. Na ostrov sa dá dostať aj niektorou výletnou loďou. Je to napr. lodná spoločnosť Azamara Club Cruises, Sea Loud II, Celebrity Cruises, Royal Caribbean International, Holland America Line, Princess Cruises, Star Clipers, Norwegian Cruise Line, MSC Kreuzfahrten, MS Delphin Voyager, Hansa Kreuzfahrten, MS Deutschland a iné. Medzi pevninnskou časťou Grécka a početnými ostrovmi existuje pomerne hustá sieť vnútroštátnych lodných liniek. Kompletné informácie o lodných spojeniach nájdete na stránkach:

Vlak

Priame vlakové spojenie z Bratislavy do Atén neexistuje a nutné je prestupovať v Solúne (Thessalonikách). Vlak na trase Solún (Thessaloniki) - Atény premáva denne s odchodom zo Solúna (Thessaloník) o 23:28 hod. Odchody vlakov z Atén do Solúna (Thessaloník) denne. Vlaková doprava na ostrovoch nie je.

Cestná doprava

Najspoľahlivejšou formou dopravy sú miestne autobusové spoje. Preprava autobusom je najlacnejšia. O niečo drahšie sú taxíky, ktorých premáva po ostrovoch aj na pevnine dostatok. Hlavné cestné ťahy sú:

Bližšie informácie môžete získať na centrálnom úrade Dopravného inšpektorátu Gréckej polície v Aténach, tel. 210-5284000, 210-5284052.

Autobusová doprava

Pobočky spoločnosti v Bratislave:

Taxi

Najjednoduchšou dopravou na ostrovoch je prostredníctvom taxíkov. Taxi služby sú k dispozícii na letiskách, v mestách a v turistických oblastiach. Sadzby za služby taxíkov však v Grécku určuje štát, takže cenová úroveň je pomerne zaručená. Účtujú sa len príplatky za batožinu nad 10 kg váhy, vjazd do prístavu, stanice, autobusových terminálov, na lestisko a taktiež za privolanie taxíku rádiom. Za jazdu v nočných hodinách býva taxa dvojnásobná.

Prenájom áut

Často využívanou službou v Grécku je prenájom auta. Slovenskí vodiči môžu používať platný národný vodičský preukaz. Medzinárodný vodičský preukaz nie je od roku 2004 gréckymi orgánmi vyžadovaný. Na prenájom auta sa vyžaduje väčšinou aj kreditná karta. Využiť môžete napr. auto požičovne Hertz, Avis, Budget, Alto a iné.