Doprava

Zahraniční cestujúci vstupujúci na Havaj priamo z inej krajiny, podliehajú rovnakým vstupných požiadavkám, ako pre Spojené štáty vo všeobecnosti. Keďže Hawaii je jedným z 50 štátov USA, lety na Havaj z pevniny USA (t.j. všetko mimo Havaja) sú považované za vnútroštátne lety. Preto nie je potrebné, aby občania USA alebo legálni prisťahovalci ukazovali svoj pas (alebo doklady o americkom občianstve alebo o imigračnom štatúte) pri vstupe na Havaj z pevniny USA. Tiež nie je nutné pre zahraničných návštevníkov prichádzajúcich z pevniny USA predkladať pasy alebo víza.

Budete však požiadaní o vyplnenie písomného poľnohospodárskeho vyhlásenia na palube letu na Havaj. Toto vyhlásenie je vyžadované USA a havajským štátnym oddelením poľnohospodárstva, aby sa zabránilo doneseniu škodlivých rastlín a chorobám. Akékoľvek čerstvé ovocie, zelenina, kvety a podobné musia byť deklarované a kontrolované pracovníkmi ministerstva poľnohospodárstva pri vašom príchode; niektoré položky môžu byť vôbec zakázané. Sankcie za nedodržanie sú prísne. Vyhnite sa prineseniu takýchto položiek, nestojí to za hádku. (Na zadnej strane tohto vyhlásenia je dotazník havajského úradu cestovného ruchu, ktorý žiada o informácie o vašom pobyte. Vy ste síce vyzvaní, ale nie je to nutné pre dokončenie tohto dotazníka). Pri odchode z Havaja na americkú pevninu musí byť všetka batožina skontrolovaná inšpektormi amerického ministerstva poľnohospodárstva na letisku. Čerstvé ovocie (s výnimkou ananásu a spracovaného papája) je zakázané vyviezť, aby sa zabránilo šíreniu ovocných mušiek. Batožina je skontrolovaná röntgenovými lúčmi. Havaj je vzdialený dve časové zóny za americkým západným pobrežím, a teda 3 hodiny počas letného času.

Lietadlom. Väčšina letov z pevninových USA a takmer všetky medzinárodné lety pristávajú v Honolulu na ostrove Oahu. Tu cestovatelia na susedný ostrov prestúpia na medziostrovný let. Priama doprava z pevniny je k dispozícii do Kahului na ostrove Maui, Kona a Hilo na Veľkom ostrove a Lihue na Kauai. V závislosti od leteckej spoločnosti nonstop lety do Honolulu odlietajú z väčšiny veľkých letísk na západnom pobreží USA (tiež z niektorých menších), ako aj z mnohých významných letísk na Stredozápade a východnom pobreží. Let z Los Angeles alebo San Franciska trvá asi 5 hodín, čo je porovnateľné s letom medzi západným a východným pobrežím. Let z New Yorku môže trvať asi 10,5 hodiny.

Loďou. Existuje obmedzený počet transpacifických výletných plavieb na Havaj zo západného pobrežia USA. Avšak jeden fascinujúci spôsob, ako zažiť Havaj je plavba medzi ostrovmi.

Vnútroštátna doprava