Počasie

Podnebie v meste Juneau a v juhovýchodnom páse je oceánske v južných častiach a subarktické v severných častiach. Pás je najmokrejšia a najteplejšia časť Aljašky s miernejšími teplotami v zime a vysokými zrážkami po celý rok. V Juneau sú priemerne zrážky nad 1270 mm. To je tiež jediná oblasť na Aljaške, v ktorej je priemerná denná horná teplota nad bodom mrazu v zimných mesiacoch. Klíma v Anchorage a na juhu centrálnej Aljašky je mierne podľa aljašskej normy kvôli blízkosti morského pobrežia. Zatiaľ čo oblasť dostáva menej dažďa ako juhovýchodná Aljaška, dostáva viac snehu, a dni bývajú jasnejšie. Anchorage má v priemere 406 mm zrážok za rok, s asi 191 cm snehu, aj keď existujú oblasti v južnej centrálnej časti, ktoré majú oveľa viac snehu. Je to subarktické podnebie vzhľadom na svoje krátke, chladné letá.

Klíma západnej Aljašky je určované z veľkej časti Beringovým morom a Aljašským zálivom. Je to subarktické oceánske podnebie v juhozápadnej a kontinentálne subarktické ďalej na sever. Teplota je akosi mierna ak uvážime, ako ďaleko na severe je táto oblasť. Tento región má obrovské množstvo rôznych zrážok. Oblasť rozkladajúca sa od severnej strany polostrova Seward k doline rieky Kobuk je technicky púšť, s množstvom zrážok menej než 254 mm za rok. Opačným extrémom sú niektoré lokality medzi Dillingham a Bethel, ktoré majú priemerne 2540 mm zrážok.

Podnebie vo vnútrozemí Aljašky je subarktické. Najvyššia a najnižšia teplota na Aljaške je v blízkosti Fairbanks. V lete môže teplota dosiahnuť až 30 °C, zatiaľ čo v zime môže teplota klesnúť pod -51,1 °C. Zrážky sú riedke vo vnútrozemí, často menej ako 254 mm za rok, ale to, čo napadne v zime, zostáva po celú zimu.

Najvyššie a najnižšie zaznamenané teploty sú vo vnútrozemí Aljašky. Najvyššia je 37,8 °C vo Fort Yukon (čo je len 13 km vnútri polárneho kruhu). Najnižšia oficiálna teplota je -62.2 °C v Prospect Creek. Klíma na extrémnom severe Aljašky je arktické s dlhými, veľmi chladnými zimami a krátkymi, chladnými letami. Dokonca v júli je priemerná nízka teplota v Barrow 1,1 °C. Zrážky sú v tejto časti Aljašky malé, na mnohých miestach v priemere menej ako 254 mm za rok, väčšinou vo forme snehu, ktorý zostáva ležať na zemi takmer po celý rok.