Počasie

Počasie v Grand Canyon sa líši v závislosti na nadmorskej výške. Zalesnené rímsy sú dostatočne vysoké, aby v zime snežilo ale pozdĺž rieky Colorado vo vnútornom hrdle sú teploty podobné ako v Tucsone a ďalších miestach s nízkou polohou púšte v Arizone. Podmienky v oblasti Grand Canyon sú všeobecne suché, k podstatnému množstvu zrážok dochádza dvakrát ročne - pri sezónnom charaktere zmeny v zime (keď pacifické búrky obyčajne prinášajú rozsiahly a stredný dážď a vo vyšších nadmorských výškach sneh) a na konci leta (vzhľadom k severoamerickému monzúnu, ktorý prináša vlny vlhkosti od juhovýchodu, spôsobujúc dramatické, lokalizované búrky zaplnené teplom dňa). Priemerné ročné zrážky na Južnej rímse sú menšie ako 35 cm, so 132 cm snehu, vyššia Severná rímsa zvyčajne dostane 59 cm vlhkosti, s typickým snehom až 317 cm, a na Phantom Ranch, hlboko pod rímsami kaňonu pozdĺž rieky Colorado na úrovni 762 m sa dostane len 17,6 cm dažďa a sneh je rarita. Počasie sa líši na Severnej rímse a Južnej rímse.

Teploty sa menia divoko v priebehu celého roka, s letným maximom v rámci vnútornej rokliny bežne presahujúcim 37,8 °C a zimné minimálne teploty niekedy klesnú pod -17,8 °C pozdĺž ríms kaňonu. Návštevníci sú často prekvapení týmito potenciálne extrémnymi podmienkami, a to, spolu s vysokou nadmorskou výškou kaňonových ríms môže viesť k nepríjemným vedľajším účinkom ako sú dehydratácia, úpal a podchladenie.

Poveternostné podmienky môžu výrazne ovplyvniť turistiku a prieskum kaňonu a návštevníci by mali získať presné predpovede, pretože nebezpečenstvo, ktoré predstavuje vystavenie sa extrémnym teplotám, zimným búrkam a neskorým letným monzúnom, je veľké. Služba parku a návštevnícke centrá poskytujú len hrubé informácie, preto sa nespoliehajte len na ne pri plánovaní ciest. Aktuálne počasie v kaňone by mali turisti konzultovať s Národnou meteorologickou službou NOAA v rádiu alebo na oficiálnej webovej stránke.