Geografia

Spojené štáty alebo "Dolné 48" (48 štátov okrem Aljašky a Havaja) sú ohraničené Atlantickým oceánom na východe a Tichým oceánom na západe, s veľkou populáciou žijúcou na oboch pobrežiach. Jeho jediné pozemné hranice sú zdieľané s Kanadou na severe a Mexikom na juhu. USA tiež zdieľa námorné hranice s Ruskom, Kubou a Bahamami.

Krajina má tri hlavné pohoria. Apalačské pohorie sa rozširuje z Kanady do štátu Alabama, niekoľko stoviek míľ západne od Atlantického oceánu. Je to najstaršie z troch pohorí a ponúka nádherné vyhliadky a vynikajúce kempovacie miesta. Skalisté hory sú v priemere najvyššie v severnej Amerike, tiahnú sa od Aljašky do Nového Mexika, s mnohými oblasťami chránenými ako národné parky. Ponúkajú turistiku, táborenie, lyžovanie a vyhliadkové príležitosti. Kombinované pohoria Sierra Nevada a Cascade sú najmladšie. Sierra Nevada vytvára "chrbticu" Kalifornie s takými miestami ako je Jazero Tahoe a Yosemitský národný park, potom odovzdáva svoju púť ešte mladšiemu sopečnému pohoriu Cascade, s niektorými z najvyšších miest v krajine.

Veľké jazerá sa rozprestierajú na stovkách kilometrov a tvoria veľkú časť z hranice medzi východnými Spojenými štátmi a Kanadou. Sú to viac vnútrozemské moria než jazerá, boli vytvorené tlakom ľadovcov ustupujúcich na sever na konci poslednej doby ľadovej. Päť jazier pokrýva stovky kilometrov, tvorí hranice štátov Minnesota, Wisconsin, Illinois, Indiana, Michigan, Ohio, Pennsylvania a New York. Ich brehy sa menia od pôvodných oblastí divočiny až po priemyselné mestá "hrdzavých pásov". Jazerá sú druhou najväčšou zásobárňou sladkej vody na svete po polárnych ľadových čiapočkách.